Nyheter

Detta granskar Skatteverket särskilt under 2019

Skatteverket har bestämt vilka branscher som kommer att granskas särskilt i årets deklaration. Restauranger, bilverkstäder och företag inom skönhets- och byggbranschen kan räkna med extra påhälsning. Övriga branscher som kontrolleras närmare under 2019 är e-handel, handel med kryptovalutor och influencers.

Varje år granskar Skatteverket ett antal branscher närmare i deklarationen. Det övergripande syftet är att motverka fel och fusk som leder till osund konkurrens inom vissa branscher.

Branscherna som kan räkna med extra påhälsning

Fyra branscher som kan räkna med extra påhälsning av Skatteverket under 2019 är:

 Byggbranschen

 Restauranger

 Bilverkstäder

 Skönhetsbranschen

Den särskilda granskningen av byggbranschen fortsätter därmed, och fokus under 2019 ligger på den så kallade grå marknaden – den mellan den svarta och vita – där arbetsmiljöfusk och exploatering av arbetskraft inte sällan förekommer.

Andra branscher som granskas närmare på grund av risken för svartarbete är bilverkstäder, restauranger och företag inom skönhetsbranschen.

Årets nya regler om månadsvis redovisning av löner och skatter för varje anställd (Arbetsdeklaration på individnivå, AGI) förväntas tillsammans med krav på personalliggare inom fler branscher öka möjligheterna att upptäcka fel och fusk.

 

Nya branscher som också granskas närmare

En ny bransch som granskas närmare av Skatteverket är handeln med kryptovalutor, där en betydande del av resultatet inte redovisas alls idag. Men även tidigare handel med kryptovalutor omfattas av Skatteverkets särskilda kontroller under 2019.

Företag inom e-handel, som säljer produkter via större marknadsplatser på nätet samt bolag som marknadsför sina produkter med hjälp av influencers i sociala medier, ska också granskas närmare. Influencers är en bransch som växer och redan omsätter hundratals miljoner kronor.

Det primära syftet med kontrollerna är att lära så kallade microinfluencers vad som egentligen gäller.

Källa Skatteverket

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Senaste kommentarerna

    Läs fler inlägg

    Utökat omställningsstöd

    Regeringens utökade omställningsstöd föreslås att kunna ansökas 15 oktober – 15 december. Stödet innefattar alla företag som hade större intäktstapp under sommaren – även de

    Läs mer »