Nyheter

Julklappar till dina anställda

För att julgåvor ska vara skattefria för både den anställde och arbetsgivaren, får julklappen högst kosta 450 kronor inklusive moms och ska lämnas till alla anställda i företaget. Företaget får då lyfta hela momsen samt dra av hela kostnaden som en personalkostnad. Det är alltså priset på julklappen som säljs i affären eller på nätet som inte får överstiga 450 kronor. Fraktkostnader som tillkommer räknas inte med.

Gåvor som lämnas i pengar eller gåvor som kan bytas ut mot pengar räknas inte som skattefria julgåvor. 

Presentkort som inte kan bytas ut mot pengar fungerar alldeles utmärkt.

Aktier, obligationer samt andra värdepapper kan lämnas som en skattefri julgåva om marknadsvärdet är högst 450 kronor vid tidpunkten då den anställde får tillträde till aktierna.

Väljer man att köpa en dyrare julklapp som överstiger gränsvärdet på 450 kronor blir julklappen skattepliktig från första kronan. Den anställde måste då förmånsbeskattas för julklappens hela värde och företaget måste betala arbetsgivaravgifter på förmånsvärdet. Kostnaden blir avdragsgill men företaget går miste om att lyfta momsen på inköpet.

Med andra ord är det förmånligt att hålla sig inom ramen för gränsbeloppet 450 kronor.

Om företaget väljer att skänka pengar till hjälporganisationer eller välgörenhetsorganisationer som till exempel Rädda barnen, är kostnaden en ej avdragsgill gåva oavsett om pengarna skänks i företagets namn eller i den anställdes namn. Det beror på att gåvan inte anses affärsmässigt betingad.

Du som företagare kan även ge dina anställda möjligheten att välja mellan en julklapp eller att skänka pengar till en hjälp- eller välgörenhetsorganisation. Väljer den anställde att skänka pengar istället för en julklapp, likställs julgåvan med pengar och den anställde ska förmånsbeskattas för hela värdet.

En företagare som är anställd i sitt egna aktiebolag, har rätt att ta emot en julgåva skattefritt. Du som har enskild firma har inte rätt att ta emot en julgåva skattefritt men du kan däremot lämna skattefria julgåvor om du har anställda utöver dig själv.

Senaste kommentarerna

  Läs fler inlägg

  ✨ SRF dagen 2023! ✨

  Under onsdagen var en del av Youroffice uppe i Stockholm och deltog på SRF- dagen. Det var en riktig succédag med massor av inspirerande föreläsningar

  Läs mer »

  Reseavdraget höjs

  Den 1 januari 2023 höjs beloppen för de kostnader som du får dra av för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil. Om du gör arbetsresor

  Läs mer »